Home / Actual / Sa sustinem patrimoniul mocanesc al Sacelelor

Sa sustinem patrimoniul mocanesc al Sacelelor

De ce sa ma votezi:

1.  Să salvăm situl istoric al mocanilor săceleni prin realizarea “Muzeului Mocanului Săcelean”.
2.  Sa popularizăm valoarea caselor mocaneşti şi conservarea lor prin tiparirea albumului “Casa Mocănească Săceleană”.
3.  Organizarea de evenimente pentru trezirea în conştiinţa comunităţii locale a interesului pentru inestimabila valoare a Portului Mocănesc Săcelean.
Votul se face la link-ul: CLICK AICI PENTRU A VOTA
Povestea conservării patrimoniului cultural al mocanilor săceleni începe acum 40 de ani când am constatat disparitia într-un mod alarmant, de pe o zi pe alta, a numeroaselor şi minunatelor porţi mocăneşti. Din păcate oportunitatea punerii în aplicare a ideii de conservare a fost dupa 30 de ani. Atunci am demarat timp de trei luni o campanie de documentare pe teren în Săcele de inventariere, fotografiere şi relevare a majorităţii monumentelor istorice – biserici, troiţe, porţi mocaneşti şi case.
Această acţiune a fost determinată de faptul că, fiind de profesie arhitect, si unul dintre urmaşii mocanilor săceleni nu m-am mulţumit să rămân la stadiul simplu participant la diverse manifestări de evocare a înaintaşilor, ci m-am angajat cu entuziasm într-o prolifică şi folositoare activitate de a face cunoscute elemente de spiritualitate veche săceleană, de a le populariza şi valorifica în cadrul unor creaţii originale de cea mai mare valoare artistică.
M-am implicat printr-un efortul uriaş, în totalitate voluntar, desăvârşit profesional, depus de puţine persoane şi ajutată de multă lume, în conservarea patrimoniului cultural al mocanilor săceleni, patrimoniu de valoare naţională, al celei mai bogate şi frumoase civilizaţii pastorale româneşti, (puţin cunoscută şi mediatizată), azi dispărută.
Pe parcursul a doi ani de zile cu eforturi susţinute, am prelucrat materialul adunat şi am reusit să constitui o amplă bază de date pe suport digital, cuprinzând toate cele 5 biserici ortodoxe traditionale, troiţe, (cu proiectele şi istoricul aferent), toate porţile din lemn şi un impresionant număr de case atât româneşti cât şi ceangăieşti.
După apariţia celor două admirabile albume cu bisericile ortodoxe române şi cele maghiare, apărute în 2004 şi 2006, am realizat albumul de familie al mocanului M. G. în anul 2012. Întregul efort depus până în acest moment nu a fost finanţat de nimeni.
Oportunitatea a fost dată de Balul Plăcintelor din Săcele din 16.03.2013, ocazie cu care s-a realizat o splendidă Expoziţie cu „PORTUL MOCĂNESC SĂCELEAN” expoziţie, care le-a readus în sufletele săcelenilor, nostalgia reîntâlnirii cu figuri cunoscute, rude sau apropiaţi, şi le-a îmbogăţit cunoştinţele despre frumosul port popular mocănesc.
Munca de documentare în vederea creării expoziţiei, de identificare şi punere la dispoziţie a materialelor originale, cu fotografii cu portul mocănesc săcelean, a fost dificilă şi cu un consum mare de timp.
Un lucru îmbucurător şi foarte onorant este acela că expoziţia a avut, de la început, succes în rândul săcelenilor, motiv pentru care a devenit în scurt timp una itinerantă pe tot parcursul anului 2013 şi până în prezent. Valoarea ei informativă şi “de suflet”, alături de cea artistică, a făcut ca organizatorii tuturor evenimentelor organizate în Săcele în aceea vară să o solicite. Acest lucru mă bucură nespus pentru că dovedeşte că munca a fost cu folos, contribuind mai bine la cunoaşterea marelui tezaur etno-spiritual al înaintaşilor noştri.
Tematica expozitiei materializează întocmai, deviza-îndemn a intemeietorului revistei săcelene din 1934, de pe coperta: “ să răscolim trecutul celor ce au cutreerat pământul românesc….să contribuim ….. la ridicarea acestor plaiuri mocăneşti”.
Pentru că am pomenit de scanare, vreau să amintesc că toate materialele pe care le-am obţinut- fotografii originale- pe suport hârtie, au fost scanate la rezoluţia maximă permisă de aparatura şi soft.
Următoarea etapă după scanarea fotografiilor, a reprezentat-o identificarea persoanelor. Dacă munca pentru obţinerea fotografiilor a fost dificilă şi mare consumatoare de timp, identificarea persoanelor din fotografii a fost şi mai anevoioasă datorită numărului mic de săceleni în vârstă care mai trăiesc şi îşi pot recunoaşte predecesorii.
Ultimele fotografii primite spre scanare până la această dată, spre surprinderea mea, sunt printre cele mai bune calitativ şi mai vechi (1880, 1883, 1905).
Rezultatul expozitiei a generat o competitie în rândul săcelenilor de confecţionare a costumelor mocăneşti care sunt purtate cu mândrie la evenimentele din viaţa comunităţii.
În încheiere, este momentul să dezvălui şi câteva dintre proiectele de viitor, conturate în mintea mea odată cu realizarea acestei expoziţii şi care sunt strâns legate de valorificarea superioară a bogatei moşteniri primite de la înaintaşii noştri mocani.
Primul proiect, rămâne în continuare, definitivarea expoziţiei cu “PORTUL MOCĂNESC SĂCELEAN”, pe care la ora actuală o văd reconfigurată după principiile mai sus amintite, această depinzând de un viitor ajutor care să poată susţină financiar numai pentru plotarea tuturor panourilor.
Al doilea proiect. Expoziţia îşi va atinge scopul, numai odata cu tipărirea unui album, cu “PORTUL MOCĂNESC SĂCELEAN”, într-un număr suficient de mare de exemplare, care pot fi mai uşor distribuite şi să acopere o o suprafaţă extinsă, atât naţională cât şi internaţională şi care să conştientizeze opinia publică despre acest tezaur moştenit de la mocanii săceleni.
Al treilea proiect, îl reprezentă tiparirea albumului cu “CASE MOCĂNEŞTI SĂCELENE”, care este continuarea şi detalierea primului album cu monumentele din Săcele, cuprinzând gospodăria mocănească în ansamblul ei, alcătuită din planuri, fotografii şi descrieri ale înaintaşilor. Materialul gata pregătit pentru tipărire este unic şi reprezintă rezultatul a peste zece ani de eforturi asidue şi pasiune depuse voluntar, în slujba păstrării în memoria colectivităţii săcelenilor a patrimoniului arhitectural creat de mocani, din perioada în care au fost cei mai avuţi pastori români .
Un al patrulea proiect, care mă preocupă, reprezintă îngemănarea proietelor anterioare, prin realizarea ” MUZEULUI MOCANULUI SĂCELEAN” care să cuprindă o gospodărie autentică mocănească. Aşa ceva la ora actuală nu există; muzeul etnografic din Săcele reprezintă casa dijmelor, fosta Vamă a Săcelelor, deci o clădire administrativă şi nu una ţărănească şi cuprinde la interior un amestec de elemente mocăneşti şi ceangăieşti. Muzeul Mocanului Săcelean ar fi însă ceva mult mai specific mocanilor şi necesită un sprijin susţinut din partea întregii comunităţi locale, dar şi conştientizarea necesităţii realizării lui.
Material scris de dl. Dan Median din Sacele

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia

3 comments

  1. Sa-l votez la … ce? Candideaza la ceva? Ca nu m-am prins!
    Ideile sunt interesante, le-am mai auzit si pe la altii in ultimii 10 ani, dar el se lauda singur de zici ca i-au murit laudatorii! Sa spui despre albumele scoase de tine ca sunt admirabile …. ma lasi??? Oare sta mult sa se admire in oglinda?

Leave a Reply