Home / Actual / Propunere administrativă: Săcele oraş şi Gârcini comună

Propunere administrativă: Săcele oraş şi Gârcini comună

lucianConsilierul Judeţean Lucian Pascu (foto dreapta) le propune săcelenilor sub denumirea generica de “Ce-ar fi daca…” un proiect al cărui finalitate urmăreşte ruperea zonei Gârcini şi transformarea ei în comună separată, urmând ca municipiul Săcele, scăzând de la 32.000 de locuitori la puţin peste 20.000 să redevină oraş.

Iată întreaga propunere mai jos:

Conversațiile se aprind pe tema dezvoltării Municipiului nostru. Trebuie să recunoaștem însă că procesul de dezvoltare și creștere economico-socială depinde de foarte mulți factori externi.

Tehnic vorbind, titulatura de Municipiu aduce de la sine dezavantaje iminente în aplicarea pentru și absorbirea fondurilor europene. Programele de care avem mare nevoie, atât din punct de vedere al infuziei de capital, cât și a expertizei europene, se blochează deci într-o titulatură oficială, însă neveridică.

Deși nevoia de capital se poate identifica la toate nivelurile Săcelelui, unul dintre cartierele care ar avea mare nevoie de dezvoltare imediată este Gârcini – unde proiectele in desfășurare ale diferitelor ONG-uri (de aplaudat, de altfel) tind să contribuie la educația cetățenilor din zonă. Însă insalubritatea și diferențele culturale au influențe superioare celor generate de acțiunile nenumărate ale organizațiilor non-profit, generând astfel frustrare pentru inițiatori și administrația locală.

Mai mult, proiectele care au fost inițiate în zona Gârcini până în acest moment, s-au oprit în birocrația administrației locale, sub scuze deformate cum că nu ar putea putea participa financiar la susținerea acestora.

Dar, ce ar fi dacă am transforma Gârcini într-o Comună, unitate teritorială independnetă din punct de vedere administrativ? Asta ar permite inițierea facilă a proiectelor de dezvoltare rurală (mult mai multe la număr decât cele concentrate pe sectorul urban), generând astfel capital pentru îndeplinirea nevoilor de bază ale cetățenilor: canalizare, iluminat public, infrastructură, și continuând.

În același timp, noul teritoriu Săcele ar fi nevoit să fie subclasat ca și oraș, atât prin prisma numarului de locuitori cedat administrației Gârcini, cât și prin prisma neîndeplinirii criteriilor de bază pentru Municipiu. Deși ar putea afecta egocentrismul nostru, ca și cetățeni de Oraș, cred ca cei mai mulți dintre noi putem trăi cu acest fapt, atâta timp cât se deschid noi porți către o dezvoltare durabilă.

Avantajele subclasării sunt nenumărate, iar una dintre consecințele imediate va fi nevoia de a supune din nou la vot in Consiliul Local nivelul de impozitare – Orașele beneficiind de un plafon inferior Municipiilor.

Ce ar fi dacă?

 

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia

Leave a Reply