Home / Actual / Hétfalu (Şapte Sate), un ziar economic şi social, a fost prima apariție tipărită de acest gen în limba maghiară din zonă

Hétfalu (Şapte Sate), un ziar economic şi social, a fost prima apariție tipărită de acest gen în limba maghiară din zonă

Pe 12 august 1906 aparea la Săcele primul număr din ziarul Hétfalu – Közgazdasági és társadalmi lap (Şapte Sate – ziar economic şi social).

Aceasta este prima publicație tiparită în limba maghiară de pe teritoriul celor 7 sate săcelene și aparea în format A3, la început în 4, apoi în 6 pagini.  

Administrativ, Hétfalu a fost ziarul Partidului Dreptul Săcelean, o initiațivă politică pornita în 16 iunie în Cernatu, avându-l ca preşedinte pe judecătorul Henter Gábor.

“Cu ocazia înfiinţării lui (Hétfalu – n.r), dar şi cu ceva timp înainte, mai mulţi au invocat necesitatea unui ziar, măcar bisăptămânal, care, pe lângă rolul de a fi glasul partidului, să aibă şi rolul de a informa pe toti săcelenii despre problemele comunităţii” – scriau în editorialul primului număr redactorii ziarului, avocatul dr. Fekete Endre şi preotul evanghelic din Baciu, Kiss Béla.

Redacţia Hétfalu se afla în Cernatu, str. Principală nr. 282 (locuinţa dr. Fekete Endre), iar editura în Braşov, str. Porţii nr. 60, la sediul Brassói Lapok, având legături strânse, atât politice cât şi financiare cu acesta.

Era bisăptămânal, apărea joia şi duminica, din 1908 săptămânal. Avea sloganul: “Săcele este al săcelenilor”.

Abonamentul pe un an era 6 coroane, pe jumătate de an 3 coroane, preţul unui număr era 6 crăiţari. Distribuţia era făcută de pantofarul Rácz János.

Din 1907 este redactat de Kiss Béla, la sediul din str. Principală nr. 470. Partidul Dreptul Săcelean se transformă în Asociaţia Socială Hétfalu. Din cauza problemelor de sănătate, dr. Fekete Endre conduce ziarul de la distanţă. 

Apare până în 22 ianuarie 1911. 

Pe 29 septembrie 2000 reapare Hétfalu

Ziarul renaste in anii 2000, ca o continuarea ziarului omonim din 1906, cu un număr unic, iar din  2001 apare ca supliment lunar al Brassói Lapok

Editorul este Asociaţia Culturală Maghiară din Cele Şapte Sate, redactia fiind formata din Hochbauer Gyula si dr. Kovács Lehel István. 

Iată cum se distrau săcelenii în iarna lui 1935! Bal mocănesc, Festival artistic urmat de dans sau Festival artistic pentru promovarea datinilor de Crăciun!

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia