Home / Actual / Electroprecizia Săcele împlinește 80 de ani de existență

Electroprecizia Săcele împlinește 80 de ani de existență

Compania Electroprecizia Săcele, cel mai mare angajator din localitate, împlinește 80 de ani de existență, fiind singura companie brașoveană care a făcut tranziția de la sistemul socialist centralizat, la economia de piață, pe locația sa inițială. Azi Electroprecizia este un holding industrial cu  1.100 de angajați, cu un numar de nouă firme subsidiare. Compania mizează anul acesta pe afaceri de 30 de milioane de euro, iar pentru anul viitor se așteaptă la o creștere de 15 – 20%.

Activitatea Electroprecizia a început la Brașov, într-o zonă cu o puternică tradiție industrială, în 30 iunie 1936, când a luat naștere PREROM, societatea pe acțiuni specializată în fabricarea de instrumente de bord pentru avioane. Cinci ani mai târziu, PREROM a achiziționat compania germană Tartler, specializată in fabricarea de motoare electrice. Numele de azi al companiei a aparut în 1948, când aceasta a fost naționalizată și denumită ELECTROPRECIZIA, brand ce reprezintă si in prezent „precizie în electrotehnica românească”. După încă un an, datorită expansiunii producției, sediul a fost mutat în Săcele.

Dezvoltarea industriei auto din România face ca în 1953, Electroprecizia să înceapă și fabricarea echipamentelor electrice pentru tractoare și camioane. În 1968 a fost achiziționată licența Serri Ducellier Jager care, alaturi de alte investițiile masive efectuate, au dezvoltat producția de demaroare, alternatoare, tablouri de bord, distribuitoare de aprindere și relee, integrand compania in orizontala fabricarii autovehiculelor in Romania.

80_738143ae-ea62-4a9a-b222-a15474b1116f

Concomitent a fost dezvoltata si activitatea de fabricare a motoarelor electrice asincrone. In 1955 s-au introdus primele standarde de calitate in fabricatia motoarelor. Dupa o perioada in care motoarele sacelene au fost exportate in SUA, datorita spiritului inovator al colectivului din Electroprecizia, au fost realizate noi serii de motoare electrice in carcase de aluminiu (1987), integrandu-se astfel in trendul pietii mondiale de la acea vreme. Motoarele speciale au completat gama de tipo dimensiuni prin constructia monofazatelor, a motoarelor deschise si a celor cu eficienta ridicata.

Privatizată în 2008

In 1998 societatea a inceput procesul de privatizare care s-a finalizat in 2008, cand Electroprecizia a devenit ceea ce este si azi: o  companie privata cu capital integral romanesc.  Procesul de privatizare a insemnat nu doar un transfer de proprietate, ci si implementarea unei strategii de modernizare, eficientizare si dezvoltare a activitatii companiei, de repozitionare pe principalele piete interne si externe. Un an mai târziu, societatea s-a transformat in holding, fiind înființate companiile subsidiare.

Electroprecizia Electrical Motors este firma specializată în producția motoarelor electrice asincrone – monofazate cu gabarit 56-100 si putere 0,12-3 kW, la 1500 si 3000 RPM, trifazate cu gabarit 56-160, cu putere 0,055-18,5kW, la  750, 1000, 1500, 3000 RPM și motoare speciale în conformitate cu cerințele clienților

Electroprecizia Automotive Equipment este specializată în producția de echipament electric auto.

Electroprecizia Tools Production este specializată în producția de matrițe de turnare sub presiune, matrițe de injectat mase plastice, ștanțe de precizie, precum și mentenanța tuturor tipurilor de scule.

Electroprecizia Electrical Equipment produce subansamble electrice și electronice, dispunind de o capacitate noua de injecție de masa plastica.

Electroprecizia Construct Maintenance oferă servicii de proiectare și execuție instalații electrice în spectrul 0,4 kV ÷ 400 kV, și mentenanța utilajelor de producție industrială.

Electroprecizia Cast Production e specializată în turnare metale neferoase ușoare (aluminiu), cu o capacitate de turnare complet noua si automatizata de 250 to/luna , iar Electroprecizia Security & Protection în servicii de pază și protecție

Firma Tramar, preluata in 2004 oferă servicii de logistică destinate transportului terestru, intern și internațional de mărfuri.

Dezvoltarea tehnolgica

Eforturile investitionale recente s-au concentrat catre reinnoirea tehnologica. Au fost achizitionate  zeci de utilaje moderne si tehnologii de ultima generatie.

Ca sa va dau doar cateva exemple, va pot spune ca in ultimii 3 ani am investit in intreg procesul tehnologic din grup, incepand cu turnarea sub presiune si finalizand cu solutii ERP si de Business Intelligence. Acum suntem in stadiul final de implementare a 6 celule de turnare sub presiune dotate cu roboti, un sistem complex de sablare, un set  de scule si matrite, cochilii de turnare si alte utilaje si tehnologii ce ne vor permite sa eficientizam si sa diversificam oferta catre clientii nostri. De asemenea, avem tehnologie de strungire CNC de tip OKUMA, masini de frezare CNC de tip Hass, de electroeroziune cu fir de tip Agie, instalatie de vopsit in camp electrostatic, instalatie de impregnare prin imersie si altele.

Adrian Secelean – Director General si Presedinte al Consiliului de Adminstratie al Electropriecizia SA

“Modernizarea si retehnologizarea reprezinta o preocupare continua, iar planul nostru de investitii este unul dinamic, adaptat noilor cerinte si standarde de productie In prezent am demarat productia de masa a unei noi game de motoare electrice de inalta eficienta (IE3), avand ca impact reducerea consumului de energie electrica, ca o grija permanenta pentru mediu si pentru clientii nostri.” a adaugat domnul Secelean.

A fost obținut titlul de parc industrial

Unul dintre cele mai importante proiecte ale conducerii companiei este transformarea platformei industriale de la Sacele in Parcul Industrial Electroprecizia, proiect concretizat in pragul aniversarii  de 80 ani, cand societatea a primit titlu de parc industrial prin Ordinul nr. 847/17.06.2016. Proiectul a fost demarat cu mai bine de cinci ani în urmă, din dorința de a utiliza zestrea amplă de active imobiliare rămase nefolosite după concentrarea activității  celor noua firme din grup pe suprafețe eficiente.

Conceptul de parc industrial pe care îl propunem este unic la nivelul județului Brașov și, poate, chiar la nivelul țării. Mai în glumă, mai în serios, parcul industrial Electroprecizia este ca un cozonac cu stafide: noi le oferim celor care vin să se instaleze aici, nu doar un loc bun în care să își desfășoare activitatea, ci și o Vecinătate cu Valoare Adăugată, la fel cum stafidele transformă un cozonac bun, într-unul delicios.

Adrian Secelean

Centru de reconversie profesională

Pentru conducerea Electroprecizia una dintre cele mai importante resurse o reprezinta capitalul uman. De aici si preocuparea pentru modernizarea conditiilor de munca oferite angajatilor, pentru cresterea continua a nivelului de pregatire a fortei de munca. Compania se gândește să dezvolte un centru de reconversie profesională. De serviciile acestuia ar putea beneficia și viitoarele companii care se vor reloca în cadrul Parcului Industrial Electroprecizia. „ Companiile interesate să se instaleze în Săcele aici sunt atrase de prezența în parc a unui producător de motoare electrice de talie internațională, a unor capacități ultramoderne de turnare piese din aluminiu și din plastic, a unei companii care poate proiecta, produce și întreţine sculele de care acești chiriași au nevoie, a unei companii de servicii care le poate face rapid lucrările electrice și le poate asigura întreținerea și reparațiile utilajelor”, mai spune Secelean.

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia

Leave a Reply