Home / Actual / Drobul in versuri

Drobul in versuri

Dragi gurmanzi din lumea largă

Ce mâncarea vă e dragă

Fiţi atenţi şi ascultaţi,

Urechea aici plecaţi.

 

Sărbătoarea a sosit

S-aveţi Paşte Fericit,

Cu lumină şi culoare

Şi în suflet-un veşnic soare.

 

Să întindeţi masă mare

Ca-ntr-o zi de sărbătoare,

Dichisită cu de toate,

Fragezi, proaspete bucate.

 

Printre ouă, cozonac

Sărmăluţe şi coniac,

Fripturică de viţel,

Încercaţi şi-un drob de miel.

 

E un preparat gustos

Şi e foarte delicios

C-un aspect puţin cam plastic

Şi un conţinut elastic.

 

Nu e greu să îl găteşti,

Iar apoi să îi priveşti

Crusta rumenă-n cuptor

Cu mirosu-mbietor.

 

Într-o oră jumătate

Ai încorporat de toate,

Le-ai tocat şi-amestecat,

Dragoste ai presărat.

 

Cu ficat, plămâni şi splină,

Un rinichi şi o măslină,

Pesmet alb, brânză de oaie,

Se lasă până se-nmoaie.

 

Organele se pun la fiert,

Ăsta e un lucru cert,

Ceapa verde-i mărunţită,

În ulei puţin călită.

 

Mixerul intră-n acţiune

Ca-ntr-o mare procesiune

De miros şi de culoare

Presărată cu savoare.

 

După ce s-au mărunţit,

Numai bune de gătit,

Organele-s amestecate

Cu mărar de calitate.

 

Se mai sparg şi ouă crude,

Aştepţi până se pătrunde,

Ceapa verde şi călită

Şi aluna mărunţită.

 

Sare şi piper se pun

Să-i dea gustul cel mai bun,

Iar în tava îmbrăcată

Pui un rând carne tocată.

 

Înainte de final

Se mai face-un mix genial:

Ceapă verde, două ouă

Crude, cu pesmet să plouă.

 

Brânză, ardei gras, iar ouă

Fierte şi tăiate-n două,

Totul pus pe primul strat,

Înc-un rând şi-am terminat.

 

După ce-am adăugat şi restul

Cărnii şi-am văzut progresul,

Cu prapore-acoperim

Şi cuptorul încălzim.

 

Aşezăm tava-n cuptor,

Drobul coace-ncetişor,

Iar după ce s-a gătit

Se lasă şi la răcit.

 

De vă place, dubii n-am,

Paştele bate la geam,

Poftă bună v-am urat

Şi „Hristos a înviat!”.

 

Ingrediente:

(pentru 8 porţii)

– organe de la un miel: ficat, rinichi, plămâni, splină

– 150 gr brânză de oaie

– 100 gr pesmet alb

– 10 legături ceapă verde

– 100 gr alune, pisate mărunt

– 4 legături mărar

– 2 ardei graşi

– 6 ouă crude

– 4 ouă fierte

1 linguriţă sare

– 1 linguriţă piper

– ulei de măsline

– hârtie pergament

 

 

Cu drag, pentru toţi cititorii „Săceleanul.ro” şi nu numai,

Alexandra Banciu vă urează „Sărbători pascale luminate!”