Home / Actual / Cu bune și cu rele: Cifrele Săptămânii Eco Săcele, ediția a II-a

Cu bune și cu rele: Cifrele Săptămânii Eco Săcele, ediția a II-a

An de an găsim tot mai multe gunoaie în natură. Sunt rezultatul unui amestec între lipsa de educație, nepăsare și faptul că nu conștientizăm ce impact negativ au asupra naturii.

Nimănui nu îi place să strângă resturile lăsate de altcineva în urmă, dar ce putem face când găsim numai plastic de toate felurile acolo unde ar trebui să fie doar flori, frunze și iarbă? Acestea dispar în sute de ani.

Adică cel puțin 5 generații de acum în colo le vor vedea la fiecare pas, în plimbarea lor în natură. Unii le acoperă cu pământ, alții le ignoră. Rezultatul se simte la nivel mondial: aer poluat, insule de pet-uri în oceane, pești morți în râuri și lacuri, etc.

Revenind pe teritoriul nostru, albiile râurilor sunt pline de crengi cu pungi și cârpe agățate, pet-uri și cauciucuri aduse de zăpada topită. Să fie oare acesta peisajul multi-color pe care vrem să îl vedem zi de zi de acum în colo?

Cifre Săptămâna Eco Săcele, ediția a IIa:

Ziua I (luni, 8 aprilie) – ne-am propus să ecologizăm dealurile din dreptul zonelor Satulung + Electroprecizia

  • 11 participanți
  • 20 de saci de 120 l + 2 haine de iarnă și un cauciuc de roată.
  • Valea Largă este mai curată în proporție de 40%

Ziua II (marți, 9 aprilie) – ne-am propus să ecologizăm dealurile din dreptul zonei Cernatului

  • 4 participanți
  • 8 saci de 120 l (preponderent pet-uri)
  • Valea Cernatului mai curată în proporție de 60%

Ziua III (joi, 11 aprilie) – ne-am propus să ecologizăm dealurile din dreptul zonei Turcheș

  • 18 participanți (copii și adulți)
  • până la 45 de saci de 120 l
  • Valea Morii mai curată în proporție de 30%

Ziua III (sâmbătă, 13 aprilie) – ne-am propus să ecologizăm Poiana Angelescu

  • 14 participanți (copii și adulți)
  • 50 saci de 120 l (25 saci din Poiana Angelescu + 20 saci din zona dealurilor din spatele de la Spitalul Municipal Sacele).
  • Poiana Angelescu mai curată în proporție de 40%

Ziua IV (duminică, 14 aprilie) – ne-am propus să ecologizăm dealurile din dreptul zonei Baciu și Bunloc

  • 21 participanți (copii și adulți)
  • 100 saci de 120 l (75 saci de pe Valea Baciului + 1 cauciuc de tractor + 6 cauciucuri de mașină + 25 saci strânși de pe traseul turistic spre Cabana Sava (Bunloc).
  • Valea Baciului și Bunloc-ul mai curate în proporție de 40%

Tot în cadrul Săptămânii Eco menționăm și îi felicităm pe cei care au dau o mână de ajutor la următoarele acțiuni:

  • Marți, 9 aprilie – aproximativ 200 de elevi și profesori ai Școlii Gimnaziale nr.5 (de la ambele corpuri școlare – bdul G. Moroianu și str. Barajului) au ecologizat mai multe zone din cartierul Gârcini (valea Gârcinului, fosta pepinieră și str. Barajului). Peste 150 de saci cu gunoi au fost strânși cu această ocazie.
  • Joi, 11 aprilie – atelierul tematic “Orasul meu se face curat” la care au participat 13 elevi din clasa a V-a de la Liceul „Victor Jinga”, atelier organizat in cadrul modulului „Micul Cetatean” al Asociatiei GAL Garcini în colaborare cu Asociația FAST. Elevii au avut ca sarcină să creeze o reclamă despre cartierul lor, cum ar dori să-l prezinte, cum ar dori să arate și cum sunt oamenii. Atelierul este o continuare a celui de luna trecută „Cartierul meu e casa mea” în care se lucrează la constientizarea problemei legate de curățenie, la asumarea responsabilității și la ceea ce se poate face pentru a menține curate zonele în care locuim.
  • Vineri, 12 aprilie – la inițiativa lui Adrian Ber, elevii claselor primare de la Liceul George Moroianu, însoțiți de profesori, au ecologizat Poiana Angelescu. Peste 20 saci de gunoi au fost strânși cu această ocazie.

Concluzii și păreri:

  1. În total 395 saci de 120 l stânși de pe dealuri în cele 7 zile a câte 2-4 ore/zi.
  2. E atât de ușor să arunci un pet în boscheți și alteori atât de greu să îl scoți de acolo fără să fii plin de țepi și cu hainele agățate.
  3. Deșeurile preponderente sunt pet-urile de bere. Ele se degradează în minim 500 ani.
  4. Unele gunoaie sunt acoperite cu pământ, oare acest lucru va avea efecte asupra noastră pe termen lung?
  5. Tot cei născuți în afara țării sunt primii care reacționează la acțiuni de ecologizare. Românii se mobilizează mai greu neavând o recompensă clară pe termen scurt. Totuși, comparând cu prima ediție, o parte din săceleni au început să acționeze, să ia atitudine și să nu mai ignore mormanele de gunoaie din văii și tufișuri. E un început. Putem continua și în alte domenii în viața noastră de zi cu zi.

Primăria Săcele s-a implicat în acțiunea de ecologizare prin facilitarea aruncării sacilor la groapa de gunoi, punând la dispoziție firma de salubrizare.

În curând iarba va crește deasupra și nu ne vor mai sări în ochi așa că, până reușim să înțelegem că ne facem rău singuri, abia peste un an vom reveni cu bateriile încărcate pentru o nouă rundă de ecologizare.

În încheiere vrem să vă amintim să aveți grijă de natură așa cum și ea are grijă de noi!

comform organizatori taberesicircuite.ro

Dacă îți place să fii bine informat, te așteptăm în cea mai mare și activă comunitate online din Săcele pe pagina Saceleanul.ro și pe grupul Orașul Săcele.

Farmacia Precizia